As salam,
Tahun lepas jika tak silap saya, saya telah menghadiri majlis perkahwinan saudara kepada suami saya yang tinggal di Johor. Tempatnya di kawasan Felda Tenggaroh, sebuah perkampungan Felda yang juga penuh dengan kawasan dusun buah-buahan juga.
Sebelum kami pulang ke kampung suami saya di Nenasi, kami bersama dgn ibu mertua telah singgah di rumah salah sebuah kenalan ibu mertua saya. Tuan rumah tersebut amat berbesar hati menerima kedatangan kami sekeluarga dan kami telah dijamu dengan pelbagai buah-buahan tempatan seperti rambutan, duku dan langsat. (Saya masih lagi sukar membezakan antara duku, langsat dan keluarga mereka..heheh)
Diberikan bekalan raja buah
Sebelum kami berangkat pulang, kami dibekalkan dengan seguni buah rambutan dan langsat. Mereka juga memberitahu kepada kami yang mereka ingin memberi durian juga kepada kami. Suami saya agak risau kerana perjalanan dari Felda Tenggaroh ke Nenasi akan mengambil masa yang agak lama, lebih dari satu jam. Namun rezeki jangan ditolak, kami bersedia menerimanya walaupun kami akan bergelumang dengan bau durian sepanjang lebih sejam perjalanan.
Kami diberikan dengan beberapa bekas tupperware bersaiz besar. Rupa-rupanya mereka telah membekukan isi-isi durian tersebut. Barulah saya mendapat tahu begitulah caranya orang di kampung berkenaan menyimpan durian mereka supaya durian lebih tahan lama dan tidak bertukar menjadi tempoyak.
Percubaan yang menjadi.
Baru-baru ini, kami ada membeli 2 biji durian bersaiz besar dan sederhana. Oleh kerana durian tersebut bersaiz besar dan mempunyai isi yang tebal, kami tidak dapat menghabiskannya. Jadi saya menggunakan teknik durian sejuk beku untuk menyimpan lebiha durian tersebut.
Beginilah rupa durian yang telah disejukbeku. Setelah dibiarkan seketika di luar, durian tersebut kembali lembut dan bolehlah dimakan! :)
No comments:
Post a Comment