As salam,
Baru-baru ini saya ada membeli sebuah periuk pelbagai guna jenama NOXXA dari Amway. Pada mulanya upline saya sekadar menunjukkan cara-cara menggunakannya semasa saya berkunjung ke rumahnya tempoh hari. Saya dan suami pada ketika itu datang untuk mendengar penerangan lebih lanjut tentang bisnes plan Amway. Jadi, alang-alang upline saya tunjukkan selagi demo untuk beberapa jenis barangan di rumahnya.
Jadi, sempena harijadi Qaireen yang ke-2, saya telah membuat perancangan untuk memasak sendiri makanan untuk diberikan kepada jiran-jiran dan saudara mara terdekat. Pada mulanya saya merancang untuk memasak nasi Arab, tetapi disebabkan saya tak jumpa dengan perencah tersebut, maka plan terpaksa ditukar dengan menu nasi beriyani ayam dan kambing. Sebenarnya, saya bukanlah seorang yang pakar dalam masakan, cuma saya minat dan suka untuk bagi orang makan. Saya pun sebenarnya tidak pernah memasak nasi arab atau nasi beriani sebelum ni, jadi ini adalah percubaan pertama saya. :)
Di sini saya kongsikan resipi dan cara memasak nasi beriyani yang saya cuba menggunakan periuk tersebut. Mungkin banyak yang saya perlu perbaiki, tetapi tak mengapa, asalkan boleh dimakan. :)
Resipi Beriyani Kambing / Ayam dengan menggunakan periuk NOXXA
400 gm daging kambing (saya beli yang berbentuk kiub dan size sederhana)
2 Perencah Brahim's Nasi Beriani
Beras Basmathi 4 pot ( kalau ikut perencah, 1 perencah untuk 2 pot)
Bahan tumisan:
Bawang putih 2 ulas
Bawang merah 3 biji
Bawang besar 2 biji
Rempah campur 2 peket . (kalau saiz peket kecil. Dalamnya ada bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis etc)
Cara membuatnya
1) Beras Basmathi disukat dan direndam dalam air lebih kurang setengah jam. (tapi saya rendam lama lebih kurang satu jam.) Kemudian, toskan airnya dan biar seketika sehingga beras nampak seperti kering.
2) Menggunakan periuk NOXXA, setkan pada mode 'stir fry' untuk menggoreng seketika bahan tumisan.
3) Masukkan daging ayam / kambing ke dalam periuk. Kacau seketika.
4) Masukkan perencah Brahim's Nasi Briyani.
5) Sukat beras Basmathi ke dalam periuk. Tips yang diberikan kepada saya sebelum ni adalah beras basmathi akan mengembang. Jadi jumlah air yang perlu dimasukkan adalah sama seperti jumlah sukatan beras selepas direndam. Tetapi, berhati-hati semasa menyukat kerana jika kita tidak memadatkan beras ke dalam penyukat, ia akan mempunyai ruang udara. Ini akan menyebabkan kita terlebih sukatan beras. Cara saya, saya kurangkan jumlah sukatan beras supaya air yang saya masukkan tidak berlebihan.
6) Tukar mode memasak kepada high pressure. Set timer selama 20 minit.
Alhamdulillah siap dimasak dan bolehlah dimakan. :)
Ni adalah perencah Brahim's yang saya gunakan. Yang kanan, bawah.
Selamat mencuba! :)
bestnya periuk ni.....rm berapa ya... macam best ja...
ReplyDelete