As salam,
Seperti post saya yang sebelum ini, saya juga ada membuat sebiji kek harijadi sempena harijadi anak saya. Resipi kek coklat moist kukus tersebut saya telah salin dari blog Cikgu Suraya
http://inibelogcikgusuraya.blogspot.com/2013/07/resipi-kek-coklat-kukus-lembab-mudah.html
Resipi yang diberikan memang mudah dan saya telah pun mencubanya. Tetapi malangnya, kek saya tidak menjadi! Kek tersebut mempunyai rasa pahit dari koko yang hangit semasa dipanaskan! Dan, selepas siap kek tersebut saya baru teringat yang saya tidak memasukkan butter ataupun minyak!
Kek coklat hangit tersebut walaupun tidak menjadi, saya masih lagi menggunakannya sekadar "prop" untuk anak saya potong. Hehehe..
Setelah saya teliti "hasil kerja" saya pada hari tersebut, saya membuat kesimpulan yang:
1) Minyak masak atau butter saya lupa masukkan sebab terlalu kelam kabut semasa membuat kek.
2) Koko perlu dipanaskan dengan api yang paling perlahan. Jangan biarkan ianya hangit.
3) Kalau kek dah tak menjadi, tak perlu buat topping lagi. ( Saya tak buat pun :) )
Tetapi takpelah. Saya akan cuba lagi resipi kek chocolate moist lain kali. :)
- Kek coklat ini keras, kering dan terasa hangit-
No comments:
Post a Comment