Wednesday, 5 March 2014

Resipi : Nasi Arab Maqlubah

As salam,

Seperti yang telah saya tulis dalam post saya sebelum ni, saya telah mengikuti kursus Nasi Arab Maqlubah di Kolej Komuniti Selayang. Maqlubah bermaksud terbalik, maksudnya lauknya diletakkan di bahagian bawah dan nasi di bahagian atas semasa proses memasaknya. Lepas siap, periuk akan diterbalikkan supaya lauk pula berada di bahagian atas, dan nasi di bahagian bawah.

Berikut merupakan resipi Nasi Arab Terbalik ( Maqlubah) - credit to cikgu di Kolej Komuniti Selayang

** Resipi untuk 3-4 Pot Beras ( Hidangan bagi 6 orang makan )

Bahan untuk rebusan

Ayam ( dipotong 8, 10 atau 12, mengikut keperluan )
Rempah 5 Spice - boleh dibeli di pasaraya seperti Giant
Garam  / Serbuk Perasa secukup rasa.
Minyak Zaitun

Cara memasaknya:

Ayam direbus dengan air yang disukat secukupnya ( 1 pot beras untuk 1 1/2 pot air) sehingga separuh masak dan masukkan rempah dalam lebih kurang 2 sudu atau secukupnya.

Tambah minyak zaitun dalam air rebusan dalam 2 sudu besar.

Sayur

Kobis bunga, kentang dan terung panjang.

Cara memasaknya:

Goreng dalam minyak yang banyak setelah dipotong mengikut saiz sederhana. Tips dari cikgu: Lebihkan terung dan kobis bunga berbanding kentang. Tapi untuk tips saya sendiri, saya tak berapa suka kan rasa sayur deep fried. :)

Nasi:

Gunakan air rebusan ayam tadi dan masukkan sayur-sayur yang telah digoreng di bahagian bawah diikuti dengan ayam dan kemudian beras. (terpulang sama ada beras biasa atau Basmathi ).

Sup / Syurbah

Bahan-bahan

Tomato - 1 - 2 biji
Labu Air - suku biji
Lobak - 1 - 2 biji
Satu tin kecil - Baked bean

Cara memasak:

Rebus semua bahan sekaligus dan masukkan garam / serbuk perisa secukupnya apabila semua bahan telah empuk. Boleh tambah tulang ayam / daging sebagai tambahan.

Acar / Salatah


1 biji timun
2 biji tomato
1 biji limau nipis (diperah airnya)
1 sudu minyak zaitun

Semua bahan dipotong dadu dan digaul sekali bersama perahan air limau.
Sebagai tambahan boleh ditambah kobis bunga / salad dalam acar.


Ok tu je ;) selamat mencuba!







No comments:

Post a Comment